Stâlpii de rezistenţă şi grinzile sunt cele mai importante componente în structura de rezistenţă a unei case. Pentru acest lucru trebuie să respectăm proiectul de rezistenţă care a fost aprobat pentru casă. Tipul de beton, cantitatea şi calitatea oţel betonului trebuie de asemenea să respecte proiectul inginerului de structuri. Pentru plafoane de asemenea trebuie ca betonul să fie compactat corespunzător şi turnat plan fără încovoieri.
Pentru acest lucru şi pentru a respecta densitatea materialului turnat este foarte important să se folosească placi triplustrat pentru cofraj. Aceste plăci prefabricate din lemn au o rezistenţă sporită la încovoiere şi rezistă în medii umede. Datorită sistemelor de prindere şi rezistenţei crescute la încovoieri, betonul obţinut se încadrează în dimensiuni.
În funcţie de proiectul ales o casă poate avea pe lângă stâlpi de rezistenţă şi pereţi turnaţi de beton cu armatură de oţel beton. De asemenea cofrarea corectă a acestor pereţi este de importanţă majoră.

Tipuri de structură de rezistenţă

1. Structura de rezistență în cadre care este construită cu stâlpi de rezistență şi grinzi. În cazul construcţiilor din beton acesta poate fi din beton prefabricat sau beton turnat. Este un tip de structură care permite să compartimentaţi mai uşor spaţiile în interior. Este cel mai des utilizată la construcţia caselor şi vilelor.
2. Structura de rezistentă din pereți portanți de beton armat completată de planșee de beton. De obicei este folosită la clădirile cu mai multe etaje pentru o rezistenţă sporită.
3. Structură de rezistență din zidărie portantă. Acest tip de structură este folosită la case de mici dimensiuni şi se bazează pe întreaga construcţie a casei, inclusiv pe pereţii din cărămidă sau BCA care preiau încărcătura plafoanelor şi a etajului superior sau a mansardei.
4. Structură de rezistenţă din lemn. Este folosită mai ales la casele de vacanţă sau cabane.
5. Structura de rezistență din metal. Este o structură care are avantaje şi dezavantaje în funcţie de tipul de construcţie şi zona unde se construieşte. Indiferent de metalul folosit, metalul în timp rugineşte. O casă din cărămidă poate dura sute de ani, pe când o casă pe structură metalică are o durată de viată de maxim 150 de ani.
6. Structură de rezistenţă mixtă. Acesta combină mai multe tipuri de structuri şi se foloseşte la construcţii foarte specifice unde nu există altă posibilitate de abordare a construcţie.

Cofrare structură rezistenţă şi plafoane

După turnarea fundaţiei se trece la structura de rezistentă. În funcţie de structura aleasă constructorul va pregătii această structură pentru fiecare nivel de construcţie în parte.
Chiar dacă este o structură de rezistenţă bazată pe stâlpi şi grinzi sau este o structură de rezistenţă bazată pe zidărie stâlpii şi grinzile trebuie cofrate corespunzător cu placi de cofraj rezistente la încovoiere.
La turnarea plafoanelor este de asemenea recomandat folosirea plăcilor pentru cofraj tip Doka, a grinzilor H20 şi a popilor metalici extensibili. Pe lângă flexibilitatea şi timpul scurt de pregătire a cofrajului aceste sisteme de cofrare vă asigură o turnare a plafoanelor în parametrii şi dimensiunile specificate în proiect.
După turnarea betonului acesta trebuie lăsat sa se usuce pentru a se putea trece la etapa următoare.
Dacă doriţi să închiriaţi popi metalici, placi pentru cofraj sau grinzi H20 o puteţi face de la noi. La Depozitul de Schele închiriem popi metalici extensibili, panouri cofraj tip Doka şi grinzi H20.
După ce structura de rezistenţă ajunge la un grad de uscare suficient, pentru structura de rezistenţă care se bazează pe stâlpi şi grinzi, se trece la construirea zidurilor exterioare.