Poți face cofraj pentru gard pentru un gard integral cu fundație de beton, stâlpi de beton și panouri sau doar fundația din beton și gardul din fier sau fier combinat cu lemn.

Importantă este fundația pentru gard și vom vorbi despre cum se face și de ce ai nevoie:

Cofraj pentru fundație gard:

Pentru montarea fundației, trebuie săpat șanțul. Șanțul pentru fundație ar trebui sa fie de minim 50cm adâncime. Oricum trebuie construit conform proiectului și adâncimea poate fi mai mare și în funcție de încărcătura și tipul de gard. Pe fundul șanțului trebuie așezat un strat de piatră zdrobită și nisip cu grosimea de 10-15cm și care trebuie tasat.

După care se trece la construirea cofrajului. Cofrajul este alcătuit din:
– plăci de cofraj multistrat de tip Doka rezistente la încovoieri
– montanți sau profile metalice
– distanțiere metalice
– pene de fixare
– grinzi de fixare

Păcile de cofraj multistrat au o grosim de 27mm si dimensiuni de 2mx0,5m, 2,5mx0,5m sau 3mx0,5m. Acestea rezistă bine la încovoieri și betonul este drept la final și are un aspect finisat.
Montanții de tip U pot fi de 0,5m, 1m sau 1,5m care ajuta la prinderea rapidă a plăcilor de cofraj. În funcție de încărcătură și tipul de gard se montează pe lungime din 30cm în 30cm sau din 50cm în 50cm.
Distanțierele au lungimi cuprinse între 10 și 50 de centimetrii. Acestea dau (grosimea gardului), se montează la capătul montanților la fiecare placă de cofraj. Distanțierele sunt consumabile și rămân în beton. Ex: pentru un gard cu baza de 50cm vezi folosi 2 placi de cofraj suprapuse, la fiecare 50 centimetrii în înălțime se montează câte un distanțier pentru fiecare sir de montanți. Nu se montează un singur distanțier la capătul de sus al fundației/gardului.
Penele pentru fixare, fixează distanțierele de montanți.
Grinzile de fixare se montează pe exterior pentru a da verticalitate și rezitență sistemului de cofraj.

Cofraj pentru gard

După montarea cofrajului se trece la turnarea betonului. Acesta se face în straturi și se utilizează un compactor pentru a scoate aerul din interior.
Demontarea sistemului de cofraj se face extrem de simplu prin înlăturerea penelor de fixare iar mai apoi îndepărtarea plăcilor de lemn de tip Doka. Plăcile de lemn sunt special tratate pentru nu a face priză cu betonul, astfel acestea se vor îndepărta cu ușurință.

Poți închiria sisteme de cofraj complete pentru gard de la Depozitul de Schele. Mai multe detalii aici.